فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1392)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد صالحی کردآبادی*، سمیه ثابت صفحات 1-22
    این مطالعه، رابطه ی کارکردهای مدیریت راهبردی منابع انسانی و سرمایه ی فکری را مورد بررسی قرار می دهد. از آن جا که کارکردهای مدیریت راهبردی منابع انسانی به عنوان ابزارهایی به شمار می روند که موجب افزایش دانش کارکنان شده است، می تواند سرمایه ی فکری در سازمان را ارتقا بخشد. جامعه ی آماری این پژوهش، مشتمل بر تمامی یگان های مشغول به وظیفه در یکی از مراکز آموزش نظامی است. تعداد افرادی که دارای مشاغل کارشناسی در یگان های مختلف بودند 120 نفر برآورد گردید. نمونه ی آماری این پژوهش مطابق جدول مورگان 92 نفر به دست آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه بود. پرسش نامه ی کارکردهای مدیریت راهبردی منابع انسانی دارای پنج بعد: آموزش، پاداش، ارزیابی عملکرد، تامین منابع انسانی و مشارکت کارکنان بود. برای سنجش سرمایه ی فکری نیز از پرسش نامه ای استاندارد با سه بعد: سرمایه ی انسانی، ساختاری و رابطه ای استفاده گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که بین کارکردهای مدیریت راهبردی منابع انسانی با سرمایه ی فکری همبستگی چندگانه ی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدیریت راهبردی منابع انسانی، سرمایه ی انسانی، سرمایه ی ساختاری، سرمایه ی رابطه ای
  • محمد ابراهیم سنجقی*، پیمان اخوان، حامد اجاقی صفحات 23-42
    پژوهش حاضر به دنبال ارایه ی چارچوبی در تبیین ارتباط بین توسعه ی فرایندهای مدیریت دانش با انواع فرهنگ های سازمانی است. برای این منظور از جو سازمانی که در این جا زیر عنوان جو دانشی، مفهوم سازی گردیده، استفاده شده است. در این چارچوب، چنین بیان شده است که فرهنگ نوآورانه از جو خلاق حمایت می کند و از این رو فرایند تولید و اکتساب دانش تقویت و بر دارایی دانش مفهومی سازمان افزوده می گردد. فرهنگ تداوم رویه با پشتیبانی از جو سیستمی موجب توسعه ی فرایند سازمان دهی و ذخیره سازی و افزایش در دانش سیستمی می گردد. فرهنگ مشارکتی از جو گفتمان و در نتیجه فرایند انتشار و اشتراک حمایت نموده و بر دارایی دانش تجربی می افزاید و فرهنگ اثربخشی نیز از فرایند به کارگیری و در نتیجه از دانش عملیاتی پشتیبانی می کند. در نهایت، چهار فرضیه ی برآمده از چارچوب پژوهش، به صورت میدانی و بر مبنای روش همبستگی آزمون شد که دو فرضیه ی مربوط به دو فرهنگ اخیر به علت نوپایی برنامه های مدیریت دانش در سازمان های منتخب، مورد پذیرش قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، جو دانشی، فرایند های مدیریت دانش، دارایی های دانشی
  • بیتا یزدانی*، علی عطافر صفحات 43-68
    رویه های مدیریت منابع انسانی که بیش ترین تاثیر را بر عملکرد سازمان ها داشته اند، با عنوان «رویه های عملکرد بالا» معرفی شده اند. از سویی محققان، خروجی های منابع انسانی را به عنوان واسطه ای بین رویه های مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمان مورد توجه قرار داده اند. در پژوهش حاضر، سه هدف مورد توجه قرار گرفته است که عبارتند از: 1- بررسی تاثیر رویه های عملکرد بالا بر عملکرد سازمان 2- بررسی تاثیر رویه های یادشده بر خروجی های منابع انسانی3- بررسی تاثیر خروجی های منابع انسانی بر عملکرد سازمان.
    به منظور انجام پژوهش حاضر، سازمان های جهاد کشاورزی در سطح استان اصفهان مورد پژوهش قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه بوده و از تحلیل همبستگی، رگرسیون خطی ساده و رگرسیون چندگانه برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت رویه های عملکرد بالا و خروجی های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمان می باشد. اما میان رویه های مدیریت منابع انسانی و خروجی های منابع انسانی در این سازمان ها رابطه ی معناداری تشخیص داده نشد.
    کلیدواژگان: رویه های عملکرد بالا، خروجی های منابع انسانی، عملکرد سازمان، جعبه سیاه
  • سیدمحسن علامه*، مهشید قریب پور، فرهام امیری صفحات 69-85
    مدیریت دانش در محیط رقابتی پر تلاطم امروزی نه یک نیاز، بلکه یک ضرورت است. هدف پژوهش حاضر، ارایه ی چارچوبی برای بررسی عوامل موثر بر فرایند تولید و انتقال دانش در کسب وکار های کوچک و متوسط استان اصفهان می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت جزو پژوهش های توصیفی پیمایشی و مطالعه ی موردی است. نمونه ی پژوهش شامل 111 کسب وکار کوچک و متوسط فعال استان اصفهان است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه ی استاندارد و با درنظرگرفتن روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایجمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری صورت پذیرفت و نتایج پژوهش با تاکید بر قابلیت های مدیریت دانش نشان داد که تولید دانش و میزان ضمنی بودن آن بر انتقال دانش با ضریب تاثیر در کسب وکار های مورد مطالعه موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال دانش، تولید دانش، دانش ضمنی، کسب وکارهای کوچک و متوسط
  • وجه الله قربانی زاده*، بابک آقاوردی صفحات 87-106
    مدل های تعالی، ابزاری برای کمک به سازمان ها در شناسایی مسیر تعالی، سنجش موقعیت سازمان در این مسیر و ارایه ی راهکارهای مناسب برای بهبود عملکرد می باشند. اغلب اندیشمندان مدیریت تحول و بهسازی سازمان، توانمندسازی کارکنان را به عنوان یک راهبرد اثرگذار برای دست یابی به برنامه های تحول سازمانی به ویژه تعالی سازمانی معرفی می نمایند. این مقاله به بررسی «نقش توانمندسازی روان شناختی کارکنان در تعالی سازمانی گمرک ایران» می پردازد. برای انجام پژوهش، یک نمونه ی 243 نفری از کارکنان ستاد مرکزی گمرک ایران به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها نیز از پرسش نامه ای مشتمل بر 34 سوال بهره برداری شده است. با توجه به نرمال بودن داده ها، برای بررسی تاثیر متغیرها از رگرسیون و برای بررسی وضعیت موجود، از آزمون تی تک نمونه ای و برای رتبه بندی شاخص های تحقیق، از آزمون فریدمن بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که توانمندسازی روان شناختی بر تعالی سازمانی تاثیر معناداری دارد و از میان ابعاد توانمندسازی روان شناختی، مولفه های خودتعیینی و معنادار بودن شغل بر تعالی سازمانی موثر بوده اند. این امر می تواند مبنایی برای تدوین راهبردهای مناسب منابع انسانی در دست یابی به تعالی سازمانی باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی روان شناختی، تعالی سازمانی
  • علی نصر اصفهانی*، احمد غضنفری، سیامک عامری نسب صفحات 107-128
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین رهبری اخلاقی و توانمندسازی کارکنان در نیروگاه شهید محمد منتظری اصفهان صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری آن، شامل کلیه ی کارکنان شاغل در نیروگاه (610=N) در سال 1390 بود که از این تعداد 203 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه، به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ی رهبری اخلاقی دهوق و دن هارتگ (2008) و پرسش نامه ی توانمندسازی اسپریتزر (1995) بوده است. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین رهبری اخلاقی و توانمندسازی کارکنان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد (48/0=R).
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری اخلاقی، توانمندسازی کارکنان
  • محمدرضا دلوی*، حسن قربانی، ناهید یوسفی صفحات 129-148
    امروزه سرمایه ی انسانی مهم ترین وجه تمایز میان سازمان ها به شمار می رود. این که این سرمایه چه گونه مدیریت شود، می تواند تعیین کننده ی برتری رقابتی یک شرکت در آینده باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی چالش های پیاده سازی مدیریت منابع انسانی الکترونیک براساس مدل هم افزایی الکترونیک است. تحقیق از نوع توصیفی از شاخه ی میدانی بوده است. جامعه ی آماری تحقیق، شامل مدیران شرکت ذوب آهن اصفهان می باشد که با توجه به فرمول آماری، حجم نمونه تعداد120نفر برآورد شد. از آزمون t تک متغیره، آزمون فریدمن و نمودار مقایسه ای رادار برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل سیستم هم افزایی الکترونیک موجود در پیاده سازی مدیریت منابع انسانی الکترونیک شرکت ذوب آهن، مانع به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، هم افزایی الکترونیک
  • سید یعقوب حسینی*، سمیرا کریمی، پروانه بهرامی صفحات 149-172
    مقاله حاضر، با هدف بررسی و سنجش تاثیر ادراک کارکنان از عدالت سازمانی بر سرمایه فکری انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از راهبرد همبستگی بهره برده است. ابزار آزمون، مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. 181 نفر از کارکنان سازمان به عنوان نمونه انتخاب شدند و برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های سنجش ادراک از عدالت کیم و لیونگ (2004) و کالکویت (2001) و سنجش سرمایه ی فکری یلیپ لو گری (2004)، رودز (2007) و مهدی حدادزاده (1389) استفاده شد.
    نتایج، نشان داد که ادراک کارکنان از عدالت درون و برون سازمانی بر سرمایه ی فکری تاثیری مثبت دارند. بنابراین، می توان ادعا کرد که اگر کارکنان یک سازمان، ادراک مثبتی از رفتارهای عدالت گرایانه ی سازمان داشته باشند، سرمایه ی فکری نیز افزایش خواهد یافت. هم چنین، رابطه ی بین ادراک کارکنان از عدالت درون سازمانی و عدالت برون سازمانی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ادراک از عدالت سازمانی، عدالت درون سازمانی، عدالت برون سازمانی، سرمایه ی فکری
  • معصومه حسین زاده شهری*، نرجس زنگنه نژاد صفحات 173-196
    پژوهش حاضر یک سیستم آموزش الکترونیک را با هدف ارزیابی و سنجش اثربخشی واقعی آن، در چهار بعد اصلی شامل فن آوری و پشتیبانی، استاد، دوره ی آموزشی و فراگیران مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده است. این پژوهش کاربردی، به شیوه ی پیمایشی در شرکت ساپکو انجام گرفته است و ابزار اصلی جمع آوری داده ها در آن، پرسش نامه بوده که در کنار آن مشاهده و مصاحبه نیز صورت گرفته است. روایی پرسش نامه در پژوهش مشابهی تایید شده بود و اکنون نیز با توجه به بومی سازی آن، با ارجاع به خبرگان آموزش الکترونیک مجددا به تایید رسید. پایایی پرسش نامه نیز با محاسبه ی آلفای کرانباخ به دست آمد. نمونه گیری به روش خوشه ایانجام گرفته و برای تحلیل داده های پژوهش از آزمونt در مقایسه با عدد ثابت و روابط ریاضی مربوط به مدل پژوهش استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در میان ابعاد سیستم آموزش الکترونیک مورد بررسی، بالاترین اثربخشی در بعد محتوای دوره و خودارزیابی فراگیران وجود دارد؛ درحالی که خدمات فن آوری و پشتیبانی سیستم نیاز به بهبود دارد. اقداماتی نظیر بهبود کیفیت پشتیبانی فنی و فراهم نمودن امکاناتی برای در دسترس بودن استاد مجازی به صورت برخط می تواند وضعیت کل سیستم را به سوی اثربخشی بیش تر پیش ببرد.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، آموزش الکترونیک، فراگیران، اثربخشی
  • سمانه اقدسی*، رضا نوروز زاده صفحات 197-222
    نیروی انسانی از عوامل موثر در تحقق اهداف و ماموریت های هر سازمان به شمار می روند. این پژوهش، با هدف بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی منابع انسانی حوزه ی ستادی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع تحقیق توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری تحقیق 665 نفر و نمونه ی آماری برابر 248 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی (تاییدی و اکتشافی)، آزمون فریدمن و تحلیل رگرسیون چندمتغیره بهره گیری شد. یافته های تحقیق، بیانگر آن است که: مدیریت مشارکتی، داشتن اهداف روشن، فراهم کردن اطلاعات، دسترسی به منابع، نظام پاداش دهی، تشکیل گروه، تفویض اختیار، ارزیابی عملکرد، الگوسازی، حمایت کردن، برانگیختن، استقلال و ساختار سازمانی، به ترتیب از موثرترین عوامل موثر بر توانمندسازی منابع انسانی حوزه ی ستادی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری است. افزون بر این نتایج به دست آمده از مدل رگرسیون چندمتغیره بیانگر آن است که از میان سیزده عامل موثر بر توانمندسازی، چهار عامل برانگیختگی هیجان، حمایت کردن، الگوسازی و نظام پاداش دهی توانمندسازی منابع انسانی را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه ی منابع انسانی، عوامل موثر بر توانمندسازی
|
  • Pages 1-22
    This research is intended to study the relation between the functions of human resource management and intellectual capital. Since human resource management is applied as a device to increase the knowledge of the employees, it can be effective in improving the intellectual capital of the organization. Research population of this study covers all employees at service in a training military center. 120 employees in the units of this training center were identified to work as specialists, 92 of whom were selected as sample population according to Morgan's table. The researchers employed questionnaires for collecting data. The questionnaire of functions of human resource management contained five aspects. The questionnaire used for the measurement of intellectual capital contained three aspects including intellectual, structural and relational capitals. The results indicated that there was a significant multifold relation between human resource management and intellectual capital.
    Keywords: Functions of Human Resource Management, Intellectual Capital, Structural Capital, Relational Capital
  • Pages 23-42
    This research is intended to provide a framework for the relationship between process development of knowledge management and different organizational cultures. Organizational climate, here conceptualized as knowledge climate, is used for this purpose. It is explained that in this framework, creative culture supports creative climate. Hence, the process of producing and acquiring knowledge is promoted and conceptual knowledge is improved. Continuation of the current culture supporting the systemic climate brings about development in organizing and storing processes, and improves system knowledge. Participative culture, on the other hand, supports discourse climate resulting in the promotion of distribution and participation and enhancement of experimental knowledge. Finally, effectiveness culture supports employment culture and results in promotion of practical knowledge. These four theories resulting from the framework of this research are tested in a field study using correlation method. The last two cultures are not approved because their knowledge management programs in the selected organizations are quite new.
    Keywords: Organizational Culture, Knowledge Climate, Knowledge Management Processes, Knowledge Assets
  • Pages 43-68
    Human resource management procedures, which have had outmost effect on organizations, are referred to as "high performance". Investigators consider output as intermediary between human resource management procedures and organization performance. This research follows three purpose, including: 1) assessing the effects of high performance on organization performance, 2) assessing the effect of procedures on human resource outputs, and 3) assessing the effect of human resource outputs on organization performance. Organizations of the ministry of Jihad-e-Keshavarzi in Isfahan were selected to be studied. Questionnaires were used to collect data. Correlation analysis, linear regression, and multiple regression were applied to analyze the data. The results indicated that high performance procedures as well as human resource management outputs had positive effect on organization performance. However, there were no significant relation between human resource management procedure and human resource outputs of the organization.
    Keywords: High Performance Procedure, Human Resource Output, Organization Performance, Black Box
  • Pages 69-85
    Knowledge management is not regarded as a requirement; rather, it is considered as a necessity. This research is intended to present a framework for appraising the factors influencing production and transmission of knowledge in small and medium enterprises in Isfahan province. This research follows an applied goal through a descriptive survey case study method. Research sample is composed of 111 small and medium enterprises active in Isfahan. Data is collected by standard questionnaires through cluster random sampling method. Structural equation modeling is employed to analyze the data. The results, emphasizing on the capabilities of knowledge management, indicated that knowledge production and the degree of its effectiveness on knowledge transmission leaves effects on the enterprises under study.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Transmission, Tacit Knowledge, Small, Medium Businesses
  • Pages 87-106
    Excellence models are regarded as devices for helping organizations for identifying the process of excellence, assessment of the organizations situation, and providing appropriate solutions for improving their performances. Most of the change and improvement specialists believe that empowering the employees is an effective strategy for achieving organizational change objectives, especially the goals of organizational excellence. This research is intended to investigate the role of psychological empowerment in the employees of Iranian Customs Office (Gomrok). A randomly selected sample group, including 243 subjects, was formed from the employees of the main headquarters. A questionnaire including 34 questions was employed to collect data. As the data seemed to be normal, regression was used for assessing the changes in the variables. One sample T test was employed to review the status quo, and Friedman test was used for prioritizing the indicators. The results indicated that psychological empowerment had a significant effect on organizational excellence. Aspects such as self-determinacy, and meaningfulness of the job were more effective on organizational excellence than other aspects of psychological empowerment. These findings can be helpful in designing appropriate human resource strategies for achieving organizational excellence.
    Keywords: Empowerment, Psychological Empowerment, Organizational Excellence
  • Pages 107-128
    This research is intended to assess the relation between Ethical leadership and empowerment of the employees in Martyr Montazeri power station in Isfahan. This is a survey research applying correlation method. Research population covers all the employees in the power station (N=610) in 1390 from whom 203 were selected as the sample group according to stratified random sampling. Dahooq and Dan Hartlage's ethical leadership questionnaire (2008) and Spriter's (1995) empowerment questionnaire were employed to collect data. Data analysis was performed through inferential and descriptive statistics. The results indicated that there is a significant positive relationship between ethical leadership and empowerment of the employees (R=0.48).
    Keywords: Leadership, Ethical Leadership, Empowerment of the Employees
  • Pages 129-148
    Human resource has now become the most important distinguishing factor in organizations. The extent to which human resource is managed properly, determines the competition privilege of organizations. This research is intended to asses the challenges in the way of fulfilling human resource management from the view of electronic synergy. This is a descriptive survey research. The research population covers all the managers at Zoub-e-Ahan plant in Isfahan. The sample group was calculated to be 120 subjects. Uninvariate t-test as well as Friedman test and comparative radar diagram were applied for data analysis. The results indicated that the elements of electronic synergy system being applied to the fulfillment of human resource management in Zob-e-Ahan plant brought about obstacles.
    Keywords: Human Resource Management, Electronic Human Resource Management, Electronic Synergy
  • Pages 149-172
    This research is intended to investigate the effect of the employee's perception of organizational justice on intellectual capital. This applied research follows correlation method. Research instruments include structural equation modeling. 181 employees were selected to make the sample group. To collect data, questionnaires for measuring justice by Kim & Leung, 2004, and Calquit (2001), and questionnaires measuring intellectual capital by Lou Garry (2004), Roaders (2007), and Haddadzadeh (1389) were employed. The results indicated that employee's perception of intra-organizational and extra-organizational justice has a positive effect on intellectual capital. Therefore, it can be predicted that if the employees have positive perception of intra-organizational and extra-organizational justice, the intellectual capital of the organization will increase. Furthermore, a positive relation between employee's perception of intra-organizational justice and that of extra-organizational justice was discovered.
    Keywords: Perception of Organizational Justice, Intra, Organizational Justice, Extra, Organizational Justice, Intellectual Capital
  • Pages 173-196
    This research reviews and analyzes an electronic educational system aiming at evaluation and assessment of its real effectiveness in terms of its four main components, including: technology and support, instructor, course of study, and learners. Using survey method, this applied research is carried out in Sapco. It mainly applied questionnaires along with observation and interviews to collect data. The validity of this research had already been affirmed through a similar research. Yet, because of its localization, it was referred to experts of electronic education to assess its validity. The reliability of the questionnaire was assessed through Cronbach's alpha. Cluster sampling method was used to make sample group-test compared to a given figure and mathematical relations appropriate to the research model. The results indicated that the highest effectiveness is devoted to the content of the course of study and self-evaluation of the learners. Yet, technological support needed to be improved. Facilities such as improving the quality of technology and having access to online virtual instructor can be helpful in improving the whole system to have better effectiveness.
    Keywords: Teaching, Learning, Electronic Education, Learners, Effectiveness
  • Pages 197-222
    Human resource is an effective factor in achieving the goals for carrying out the mission of an organization. This research is carried out to investigate the effective factors influencing the empowerment of human resource in the ministry of higher education. This is a descriptive survey research. The research population includes 665 subjects containing 246 subjects as sample population selected according to stratified random sampling. Questionnaires were applied to collect data. Factor analysis (both confirmative and exploratory), Friedman test, and multivariate regressive analysis were applied for data analysis. The outcomes indicated that participative management, having precise goals, providing information, having access to sources, award system, developing groups, authorization, performance evaluation, modeling, supporting, motivating, independence, and organizational structure are respectively the most effective factors influencing human resource empowerment in the headquarters of the ministry of higher education. Moreover, the outcomes derived from multivariate regression indicated that motivating, supporting, modeling, and reward system, among these thirteen effective factors, are explained as human resource empowerment factors.
    Keywords: Empowerment, Human Resource Development, Effective Factors on Empowerment